Otpor veronauci u hrvatskim školama

U sklopu aktivističke video radionice „Restarta“ i Amnesty Internationala Hrvatske, Sven Milekić i Antonija Jovanovski proizveli su dokumentarac o problemima hrvatskih osnovaca koji ne pohađaju veronauku.

„Ovo je film o djeci koja ne idu na vjeronauk u osnovnim školama. Ali djecu nećete vidjeti… Kao što ih ni društvo ne vidi posljednjih godina“, rečenice su kojima počinje kratki dokumentarni film „Djeca iz rupe u rasporeduSvena Milekića i Antonije Jovanovski. Tema veronauke izabrana je zbog potrebe da se prikaže problem koji nije dovoljno prisutan u javnom diskursu u Hrvatskoj.

Djeca iz rupe u rasporedu

Kako je objašnjeno u filmu, suptilan način pritiska je i u tome što su časovi ovog predmeta obično usred rasporeda: „Često se čuje prigovor da je to izmišljen i prenapuhan problem. Mislim da ga društvo nije svjesno, jer svega pet posto djece od prvog do osmog razreda osnovne škole ne ide na vjeronauk. Budući da je riječ o fakultativnom predmetu, smatra se kako ne postoji prisila, pa time niti problem. No on se sastoji u tome što djeca koja ne pohađaju vjeronauk tijekom sata vjeronauka sjede po školskim hodnicima. Zbog toga se osjećaju isključenima, a dobar dio njih i diskriminiranima jer se izvlače različiti zaključci o njihovoj vjeroispovijesti i moralu“, objašnjava Sven Milekić.

U filmu se pojavljuju i roditelji koji su upisali svoju decu na veronauku iako nisu vernici. „Ti roditelji ne žele da njihova djeca odskaču od većine pa ih upisuju na vjeronauk iz straha da im djeca ne budu diskriminirana“, kaže Milekić.

Politika vlade, po mišljenju autora filma, ne želi da stane na kraj privilegijama jedne verske zajednice koje idu nauštrb dece koja nisu u većini. Ministarstvo obrazovanja i sporta tvrdi kako je dalo uputstvo školama da kada je god moguće veronauku održavaju prvi ili poslednji čas, ali već godinama nisu uspeli naći alternativu veronauci za učenike koji ne pohađaju ovaj predmet.

Sven Milekić je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Angažovan je u organizaciji Youth Initiative for Human Rights.

Ceo film možete pogledati ovde: http://vimeo.com/54523918

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s