Tragikomedija o verskom fanatizmu

Predstava Rušenje Ajfelove kule, rediteljke Blerte Neziraj iz Prištine, bavi se gorućim problemima zapadnog sveta: globalnim terorizmom, verskim fanatizmom i njihovom spregom s politikom i društvom. Glavni fokus predstave leži na stereotipima koji se tiču religijskog fundamentalizma u Zapadnoj Evropi.

Rusenje Alfelove kule

Strukturu drame čini nekoliko paralelnih priča, a čitavu predstavu realizuju samo tri glumca, koji igraju ukupno deset uloga. Radnja obuhvata širok vremenski raspon – od Otomanskog carstva u 19. veku do savremenog Pariza. Dijalozi obiluju referencama na verski ekstremizam i terorističke napade, ali su oni predstavljeni u komično-satirični kontekst savremene tragikomedije. Predstava prati i aktuelne društvene i političke debate u vezi s nošenjem vela u zapadnim multikulturalnim zemljama. Rediteljka ovim problemom ističe teškoće u razumevanju drugosti i različitosti na demokratizovanom Zapadu.

Rušenje Ajfelove kule je multimedijalni projekat koji kombinuje glumu, koreografiju, igru senki, muzički performans i lutkarsko pozorište. Blerta Neziraj objašnjava da se „scenario, to jest glavni događaji razvijaju kroz dve paralele, gde s jedne strane postoji pozorišni ritual glumačke igre, uključujući igranje uloga verskih obreda, a sa druge ima igre senki – koje pokazuju uticaj i ulogu religije u društvu“.

czkd-rusenje-ajfelove-kule

Rušenje Ajfelove kule prvi put je izvedeno u Sarajevu 2011, nakon čega gostuje u Njujorku u okviru projekta 9/11 Performance Project. Ove godine imali su brojne i dobro posećene nastupe na Kosovu i u Tirani, a beogradska publika je imala prilike da pogleda ovu predstavu u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Sama predstava je nastala kao koprodukcija Qendra Multimedia iz Prištine i Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, s Pushkunst/Nezavisnom Platformom Umetnosti iz Milana i društva Collapse iz Liona. Scenario zajednički potpisuju Jeton Neziraj i Borka Pavićević, a čitava predstava nastala je kao proizvod zajedničkog zalaganja umetnika iz Makedonije, Holandije, Francuske, Italije, sa Kosova i iz Srbije.

http://www.czkd.org/rusenje-ajfelove-kule/

http://www.youtube.com/watch?v=Tz3c_I72E6A

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s