„Muzej detinjstva“ u Muzeju 25.maj

Izložba „Istorija = polovna budućnost“, umetnika Vladimira Perića i kustoskinje Milice Stojanov, otvorena je u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu do 12. januara 2014. Reč je o izboru iz kolekcije Muzej detinjstva, koja istražuje i interpretira svedočanstva detinjstva u socio-kulturnom prostoru Jugoslavije.

Muzej detinjstva LOGO

 

Vladimir Perić, ovogodišnji predstavnik Srbije na Bijenalu u Veneciji, počeo je 2006. godine desetogodišnji projekat Muzej detinjstva nakon decenijskog rada u okviru grupe Talent Factory. Projektu se kasnije pridružila i kustoskinja Milica Stojanov. Na izložbi su predstavljeni odabrani predmeti iz kolekcije Muzeja detinjstva: fotografije, spomenari, igračka Paja Patak proizvedena u jugoslovenskoj fabrici Biserka, ploča s muzikom za decu iz šezdesetih godina, u zajedničkoj interpretaciji umetnika i kustosa koji predmete vide i kao svedočanstva prošlosti i kao materijal za umetničko stvaralaštvo.

Muzej detinjstva istražuje složen koncept detinjstva i povezanih kategorija poput sećanja, identiteta, intimnih i kolektivnih narativa. Koristi se muzeološki i antropološki pristup, u kombinaciji sa specifičnim autorskim pristupom ‒ kolekcionarskoj pasioniranosti i interpretaciji prožetoj umetničkim promišljanjem i ličnim odnosom autora prema detinjstvu. Za sada Muzej postoji u virtuelnoj formi, dok se publici prikazuje kroz izložbe, predavanja i prezentacije. Zamišljeno je da se zbirka od nekoliko stotina hiljada predmeta koje je Perić skupljao tokom prethodne dve decenije nađe u realnom fizičkom prostoru Muzeja detinjstva 2016. godine.

Izložba u MIJ-u biće otvorena do 12. januara 2014. svakoga dana od 10 do 18 časova, osim ponedeljkom. U okviru izložbe biće organizovana stručna vođenja, razgovor s autorima i susreti s ljudima koji bi želeli da doniraju predmete Muzeju detinjstva.

Iz foto arhive Muzeja detinjstva

Vladimir Perić (1962) studirao je grafiku i fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Izlagao je samostalno i na kolektivnim izložbama pod pseudonimom Talent i kao član grupe Talent Factory. Dobitnik je „Politikine” nagrade iz fonda „Vladislav Ribnikar“ 2006. godine za izložbu „Made in Yugoslavia“ u Galeriji Haos u Beogradu. Vladimir Perić je, zajedno s Milošem Tomićem, predstavio Srbiju na upravo završenom 55. venecijanskom bijenalu izložbom pod nazivom „Nema ničega između nas“.

www.mij.rs

http://www.vladimirperic.rs/

vlad@vladimirperic.rs

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s