Autonomni kulturno-socijalni centar u Skoplju

U Skoplju se nedavno rodila nova slobodna zona za kritičko razmišljanje, nezavisne kulturne programe i aktivizam: Autonomni kulturno-socijalni centar ili skraćeno AKSC. Reč je o konceptu u kom solidarnost i spremnost na zajednički rad imaju glavnu ulogu, a gde hijerarhija ne postoji.

AKSC, Foto LILIKA STREZOSKA

Stvoren neprofitno i volonterski, s energijom i željom da se doprinese dobrobiti zajednice, AKSC je izazivao veliku pažnju i pre zvaničnog otvaranja. Na samo otvaranje došao je veliki broj građana koji su podržali ovu inicijativu i izrazili spremnost da budu deo aktivnosti i programa ovako osmišljenog kulturnog centra.

U narednom periodu, AKSC će organizovati kreativne radionice za decu i za odrasle, filmske projekcije, diskusije i javne debate na razne teme vezane za aktivizam i solidarnost, poetske i druge umetničke performanse, istraživačke projekte, izložbe, razmene knjiga, kulinarske večeri i druge programe.

Iza Autonomnog kulturno-socijalnog centra stoji grupa ljudi raznih uzrasta i različitih biografija koji su prepoznali potrebu za jednim ovakvim prostorom. AKSC je mesto koje promoviše i širi solidarnost i bori se za pravednije društvo, a otvoren je za različite političke i ideološke stavove, dok god ne pozivaju na rasizam, homofobiju, seksizam, versku netoleranciju ili bilo koji drugi vid nasilja. Centar je posebno otvoren za sve marginalizovane grupe građana.

Model opstanka ovog kreativnog aktivističkog prostora jeste ‒ samoorganizacija, samoodrživost i solidarnost. Prostor su renovirali i opremili sami inicijatori, uz pomoć nekoliko vlasnika farbara i magacina, koji su se odazvali pozivu da doniraju opremu za krečenje i renoviranje. Autonomni kulturno-socijalni centar i dalje će funkcionisati na ovaj način, a inicijatori pozivaju sve zainteresovane da se uključe, kao i da ponude ideje za nove aktivnosti.

https://www.facebook.com/AKSC2

 

Fotografija: Lilika Strezoska

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s