Muzičke provokacije: Raspeani Skopjani

Angažovani hor Raspeani Skopjani osnovan je 2009. u Skoplju, s ciljem da se muzičkim izrazom utiče na društveno okruženje. Njihovi nastupi na javnim mestima satirično su upereni protiv tema koje muče makedonsku javnost. Između ostalog, obrađivali su pesme Idola, Joy Divisiona, Pussy Riot i Šarla akrobate.

raspeani-skopjani

Hor je svoj prvi nastup imao na alternativnoj radio stanici Channel 103. Od tada su uključeni u niz angažovanih diskusija, aktivističkih projekata i performansa. Pod parolom KO PEVA – MISLI, oni u svom programu obrađuju poznate numere, koje preinačuju shodno kontekstu. Obrada pesme „Plastika“ grupe Idoli poslužila im je kao satirični osvrt na projekat Skopje 2014, „Love will tear us apart“ kultne grupe Joy Division u njihovoj izvedbi tiče se makedonskog zakona o braku koji ne uključuje sve seksualne orijentacije, „Ona se budi“ Šarla Akrobate upućuje na diskriminaciju žena u makedonskom društvu, duhovita obrada „Lumberjack song“ Monti Pajtona prestavlja njihov protest upućen odluci gradskih vlasti da 2009. godine poseku drvorede lipe u Skoplju.

Raspeani Skopljani svoje performanse vezuju za konkretnu priliku u kojoj njihova pesma prestavlja simbolički akt pobune: pesme o društvenoj marginalizaciji žena izvodili su na 8. mart, dok je pesma „Koga te nema“ izvedena u junu 2011. povodom brutalnog premlaćivanja momka na protestima u Ohridu.

Ono što takođe odlikuje nastupe Raspeanih Skopjana jesu humor i ironija kao podsticaj za publiku da zauzme stav. Tako se grupa pojavila na festivalu uličnih izvođača u Skoplju i protivno pravilima takmičenja nije izvodila tradicionalnu narodnu muziku, niti su članovi nosili tradicionalnu nošnju. Svojim nastupom zalagali su se za karnevalsko vraćanje vremena unazad (kroz simboličko obrtanje kazaljki na čuvenom satu železničke stanice u Skoplju), u doba kada su se ljudi zabavljali do zore, oglušujući se o zabrane autoriteta. Njihova građanska neposlušnost ogleda se u muzici kao obliku protesta protiv apsurdnih postupaka državnih vlasti, i u zalaganju za drugo lice makedonskog društva. Provokacija, spontanost, kreativnost, satirični humor glavne su odlike nastupa ove angažovane muzičke trupe koja se ne zaustavlja samo na promišljanju lokalnih političkih događaja, već upire prstom u globalnu političku situaciju: ove godine su na Festivalu samoorganizovanih horova u Ljubljani započeli svoj nastup pankerskom molitvom zbog koje su članice grupe Pussy riot završile u zatvoru.

Raspeani Skopjani nastupali su 2011. i u Domu omladine Beograda, na Festivalu samoorganizovanih horova.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s