Intimni život stanovnika mentalne ustanove

Crnogorski dokumentarni film „Lud za tobom“ scenariste i reditelja Danila Marunovića prati živote stanovnika u mentalnoj ustanovi „Komanski most” tokom godine dana. Film je nagrađen na Zagreb film festivalu za najbolje ostvarenje u regionalnoj konkurenciji, kao i nagradom publike.

 Lud-za-tobom

U hiperrealističkom maniru, ovaj pedesetominutni dokumentarac bavi se najintimnijim aspektima života stanovnika jedne mentalne ustanove. Kroz razne situacije, komične, šokantne i tužne, junaci otkrivaju svoj svet, paralelan s ovim našim, koji zovemo normalnim. Priča se najvećim delom bavi dramatičnom ljubavnom pričom između Ismeta i Vladane, bivših partnera koji su još uvek u tajnoj vezi, a posebno zanimljivi kadrovi zabeleženi su na ulcinjskoj plaži, gde je organizovano grupno kupanje.

Kritika je ocenila da je autor uspeo da ispriča izuzetno osetljivu i zahtevnu filnsku priču, koja nema samo umetnički kvalitet već i sposobnost da kod publike razbije predrasude prema ljudima ometenim u razvoju.

Scenarista i reditelj Danilo Marunović rođen je 1986. godine u Podgorici. Završio je studije pozorišne režije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Režirao je dokumentarne filmove „Sad Song“, „Montenegrin beauty“, „Evropa u mom gradu“, „Sloboda i ja“ i „Lud za tobom“, kao i spot koji afirmiše prava LGBT osoba, „Mi smo dio ekipe“. Od 2009. vodi organizaciju Koala production.

Direktor fotografije je Vladimir Vučinić, a montažer Igor Bakić. Produkciju filma „Lud za tobom“ potpisuje NVO Koala production, a koproducent je produkcijska kuća Artikulacija iz Podgorice. Ostvarenje je podržala ambasada SAD u Podgorici, prijatelj projekta je Prva banka Crne Gore, dok je partner na projektu bila NVO „Ekvista“.

Osim na Zagreb film festivalu, film „Lud za tobom“ prikazan je i na Sarajevskom filmskom festivalu i Festivalu autorskog filma u Beogradu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s