Flaka Haliti: Kritika institucija

Kosovska konceptualna umetnica Flaka Haliti jedna je od nagrađenih na 54. Oktobarskom salonu u Beogradu. U video instalaciji „Ja, ti i sve koje znamo“, ova međunarodno priznata umetnica pozabavila se sistemom moći unutar umetničkog sistema, a društveno angažovane teme česte su i u njenim drugim radovima.

flaka

„Ja, ti i sve koje znamo“ prikazuje uticaj tradicionalnih hijerarhija u umetničkom svetu, pristupom istovremeno ironičnim i ozbiljnim. Njen rad ocenjen je kao jednostavan i efektan primer kritike institucija.

Pored videa, Flaka Haliti u svojim radovima koristi zvuk, instalaciju, fotografiju i performans. Ova mlada umetnica u dosadašnjoj karijeri pokazuje trajni interes i hrabrost u istraživanju provokativnih tema koje su prisutne u društvu i na umetničkoj sceni. Njen rad je prikazan na medjunarodnim pojedinačnim i grupnim izložbama, prezentacijama, simpozijumima i radionicama.

Flaka Haliti rođena je 1982. u Prištini. Diplomirala je na Univerzitetu umetnosti u Prištini. Školovanje je nastavila na Stadelschule u Frankfurtu, a nakon toga je otpočela doktorske studije u Beču. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Kastilji, Beču, Frankfurtu, Prištini, Skoplju, Novom Sadu, Beogradu, Berlinu, Zagrebu, Sarajevu…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s