Skup nezavisne scene u Skoplju

U Skoplju je 22. i 23. novembra 2013. održana dvodnevna konferencija „Sećanje na grad: Mikroutopija i stvarnost“, koja je okupila umetnike i aktiviste iz Makedonije i regiona.

 Secanje na grad

U okviru sesije „Promašen grad“ predstavile su se aktivističke organizacije i prakse koje se bave pitanjem javnog prostora kao važnog elementa gradskog života: građanska inicijativa „Parkobrani“ iz Skoplja, inicijativa „Pravo na grad“ iz Zagreba, projekat „Ko gradi grad“ iz Beograda, kao i inicijative АМАН  i „Го сакам ГТЦ“ iz Skoplja. Arhitektonskim zastranjenjima bavila se i sesija „Grad, centralizovana margina“, koncentrisana  na aktuelni državni projekat „Skopje 2014“. Govornici su bili kolumnista, urednik i pesnik Nikola Gelevski, profesorka rodnih studija i filozofije Katerina Kolozova i profesor socijalne antropologije Goran Janev.

Sesija pod nazivom „Ornament i zločin“ prikazala je najzanimljivije lokalne i regionalne savremene umetničke prakse, među kojima su inicijativa „Kooperacija“ iz Skoplja, čija je osnovna strategija okupiranje neiskorišćenih javnih prostora koji se potom preobražavaju u galerije za slobodnu razmenu ideja, kao i trupa „Bacači sjenki“ iz Zagreba, predvođena rediteljem i umetnikom Borisom Bakalom, koji je predstavio projekte „AUTOMAKEDONIJA – sigurno mesto?“ u Skoplju i „Vitić pleše“ u Zagrebu.

O iskustvu rada u institucijama kulture govorili su kustosi i kuratori Muzeja savremene umetnosti u Skoplju, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Kulturnog centra „Točka“ u Skoplju i Centra za savremenu umetnost u istom gradu, dok je deo programa ironično nazvan „Grad ima ljubavi skoro za sve“ bio posvećen LGBT problematici. Situaciju u regionu osvetlili su novinarka i urednica Dina Jovanović iz organizacije „Domino“ i portala Queer.hr iz Zagreba, aktivistkinja i blogerka Irena Cvetković iz koalicije „Seksualna i zdravstvena prava marginalizovanih zajednica“ iz Skoplja, te skopski umetnik Velimir Žernovski, koji se kroz crteže, video radove i instalacije zalaže za socijalno angažovan pristup umetnosti, prevazilaženje stereotipa i predrasuda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s