Andrej Ðerković: Fotografijom protiv podela

Počev od izložbe Dum Dum iz 1994., u kojoj je zabeležio ratno razaranje Sarajeva, pa do najnovije, Taksim Triptik iz 2013, sa snimcima protesta u Istambulu, Andrej Đerković se u svojim fotografskim izložbama i instalacijama bavi socijalnom kritikom i preispitivanjem prirode etničkih sukoba i podela.

 andrej1

Među temama kojima se bavio su i emigrantsko iskustvo (Haustorchad, Deportivo, Résidents de la République, Denizen), veza između nasleđa socijalizma i ikonografije vezane za lik Josipa Broza Tita i ratnog perioda devedesetih u Sarajevu (Osamdeset osam ruža za Druga Tita), genocid u Srebrenici (Srebrenicaekspres, Missing), kao i saosećanje za društva koja su doživela slična tragična iskustva (Vi (ni)ste ovdje, The Star‒Spangled Banner), ciničnost antipušačkih kampanja u svetlu ratnih iskustava i posleratnog života u Bosni (Zaborav ubija), protest protiv okupacije Iraka (The Beautiful occupation), pitanje dejtonske podele Bosne (Bez naziva), povlačenje paralele između tragičnih događaja u Njujorku i perioda opsade Sarajeva (9.11), kao i između podeljenog Belfasta i podeljenog Sarajeva (Belfast ‒ The Peace Lines).

 andrej2

Andrej Ðerković je rođen 1971. godine u Sarajevu. Završio je Školu primjenjenih umjetnosti u Sarajevu. Samostalno je izlagao u Palestini, Severnoj Irskoj, Danskoj, Crnoj Gori, Kanadi, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Holandiji, Srbiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Engleskoj, Makedoniji, Turskoj, San Marinu, Sloveniji, Nemačkoj, Bosni i Hercegovini, Belgiji, Grčkoj i Gruziji. Jedan je od osnivača Kolekcije ARS AEVI Muzeja suvremene umjetnosti Sarajevo. Član je ULUPUBIH-a, Međunarodne federacije fotografske umetnosti (FIAP), Švajcarske asocijacije fotografske umetnosti (PHOTO SUISSE) i drugih udruženja. Za dostignuća na polju kulture tokom opsade Sarajeva, nagrađen s „The Certificate of Appreciation“ Američke agencije za informisanje (USIA).

andrej3

Živi u Ženevi i Sarajevu.

 www.djerkovic-andrej.co.ba

ejandr@yahoo.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s