„Očevi su grad (ili)“: CNP Podgorica

Predstava Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice „Očevi su grad(ili)“ autorski je projekat Borisa Liješevića, i temelji se na svedočenju ljudi o tome kako su doživeli tranziciju u Crnoj Gori. Predstava javno govori o bitnim društvenim pitanjima, kao što su moralno i materijalno urušavanje društva.

oceevi_su_gradili

Kontekst komada „Očevi su grad (ili)“ jeste ulazak stranog (mahom ruskog) kapitala u Crnu Goru. Kapitalistički san o brzom i lakom bogaćenju nedugo potom prekinula je ekonomska kriza, koja je donela preispitivanje ispravnosti donetih odluka.

Među temama koje predstava obrađuje su pohlepa, težnja da se novac stiče bez ikakvog truda i moralnih skrupula, siromaštvo, droga, kriminal, korumpiranost vlasti, ali i pasivno, nimalo solidarno društvo.

Predstava je ocenjena kao izuzetno značajna za crnogorski pozorišni život, dobila je prvu nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta i gostovala na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu. Prema rečima kritičarke Maje Mrđenović, „ovaj projekat uveo je na pravi, tematski relevantan i umjetnički značajan način dokumentarno pozorište u crnogorski teatar i zadovoljio već duže vremena prisutnu potrebu da se ovdašnje pozorište misli kao ’istina na sceni’, to jest da nas se snažno (do)tiče.“

U predstavu je utkano nekoliko originalnih songova, čiji je autor kompozitor Aleksandar Kostić. Poslednji song „Mi tu postojimo“ jedini se izvodi horski, i sugeriše kako su sami građani odgovorni za svoje postojanje, čime poziva na osvešćenost, solidarnost i odgovornost.

Koncept i režiju potpisuje Boris Liješević, dramaturg je Stela Mišković, a u predstavi igraju Ana Vujošević, Dušan Kovačević, Dragan Račić, Emir Ćatović, Gorana Marković i drugi.

http://www.cnp.me/

https://www.facebook.com/cnpozoriste

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s