Na svetskoj kulturnoj mapi: DOKUFEST

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma Dokufest u Prizrenu, najveća filmska manifestacija na Kosovu, održava se svakog avgusta u bioskopskim salama i otvorenim prostorima širom grada. Pored filmova iz svih krajeva sveta, Dokufest nudi i raznovrstan prateći program izložbi, master-klasova, radionica, debata, predavanja i koncerata.

City Light 1

Od osnivanja 2002. godine, Dokufest se postepeno ali konačno i neopozivo upisao na svetsku kulturnu mapu: ovaj festival privlači brojne međunarodne goste, kako iz regiona tako i iz drugih zemalja, prati ga gotovo deset hiljada gledalaca, a u 2010. proglašen je jednim od dvadeset pet najboljih međunarodnih festivala dokumentarnog filma. Prema rečima umetničkog direktora Vetona Nurkolarija, Dokufest je mnogo učinio i za ekspanziju filmske umetnosti na Kosovu: „Pre deset godina vi niste imali tri filmadžije na celom Kosovu, ili celo Kosovo je proizvodilo tri filma godišnje. Dokufest je samo u toku jedne godine proizveo jedanaest filmova.“

Opšti je stav preko petsto inostranih i skoro toliko gostiju s prostora bivše Jugoslavije da su se u Prizrenu veoma dobro proveli a da nisu nešto tako očekivali. Posebno raduje što to ističu mladi iz Srbije, BiH i sa Kosova, koji su u organizaciji Švedskog instituta pohađali radionicu za snimanje dokumentarnih filmova.

Nagrade se dodeljuju u nekoliko kategorija: za najbolji film iz oblasti ljudskih prava, najbolji balkanski film, najbolji film iz međunarodnog takmičarskog programa, najbolji film po izboru publike, najboljeg novog autora, najbolji kratki film u međunarodnoj selekciji, najbolji ekološki film, najbolji film u nacionalnoj selekciji, a predviđeno je i nekoliko počasnih priznanja.

Svake godine na festivalu se održava i filmski trening pod nazivom „Human Rights’s Film Factory ‒ Stories from Kosovo’s Margins“ (Filmska fabrika ljudskih prava ‒ Priče s kosovskih margina), koji uključuje niz radionica za filmske umetnike, kao i proizvodnju šest dokumentarnih filmova o ljudskim pravima. Filmove prate debate o istim temama, koje se održavaju širom Kosova. Filmovi o ljudskim pravima imaju svoju namenu i kao obrazovno sredstvo u školama, u kojima se organizuju kino-klubovi i kursevi dokumentarnog filma, a radovi srednjoškolaca takođe se kasnije prikazuju na festivalu.

U okviru festivala se organizuje i putujući bioskop, s ciljem da se i u ruralnim područjima Prizrena omoguće filmske projekcije, praćene debatama o svakodnevnim teškoćama ljudi koji žive u ruralnim zajednicama i nedostatku kulturnih aktivnosti u tim sredinama. Deo šire NVO mreže oko festivala aktivno radi i na pitanjima zaštite životne sredine i promovisanju obnovljivih izvora energije na Kosovu.

info@dokufest.com

http://dokufest.com

https://www.facebook.com/dokufestprizren

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s