DRAGOSLAVA BARZUT: Književnost i aktivizam

Dragoslava Barzut je pesnikinja, nagrađivana autorka kratkih priča, blogerka, novinarka i lezbijska aktivistkinja. Rođena je 1984. godine u Crvenki, diplomirala je Komparativnu književnost u Novom Sadu, živi i piše u Beogradu. Za sebe kaže da su joj dve velike životne strasti poezija i aktivizam.

dragoslava-barzut

Jedna je od retkih autorki iz Srbije koja u pričama tematizuje lezbijsku ljubav. Njena priča „Najduži je poslednji sat plus bonus track“ osvojila je prvu nagradu na konkursu „Odakle zovem“ u Podgorici, a rukopis zbirke kratkih priča „Zlatni metak“ nagradu Đura Đukanov, koju dodeljuje Narodna biblioteka u Kikindi. S pričom „Ventil“[1] (http://www.proletter.org/index.php?option=com_content&view=article&id=202:dragoslava-barzut-ventil&catid=41&Itemid=405)

zastupljena je u zbirci za mlade „Prostor za mokrog psa“, u izdanju Kulturnog centra Grad iz Beograda. Jedna je od urednica pesničkog pregleda novosadske najmlađe poetske scene – zbornika „Nešto je u igri“.

Prepoznatljiva je na aktivističkoj sceni: piše blog „Odmotavanje“ i uređuje sajt Labrisa ‒ Organizacije za lezbijska ljudska prava iz Beograda. Voditeljka je Queer Poezina, prve kvir pesničke manifestacije u Srbiji, i urednica zbornika lezbijskih kratkih priča s prostora bivše Jugoslavije „Pristojan život“. Tekst Dragoslave Barzut o neuspelom beogradskom Prideu 2013. pročitajte ovde: http://www.voxfeminae.net/cunterview/politika-drustvo/2263

http://www.odmotavanje.com/

http://labris.org.rs/

http://www.poezin.net/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s