Umetnost za društvene promene

Izdavačka kuća MAPA objavila je dvojezičnu, hrvatsko-englesku monografiju pod nazivom Andreja Kulunčić: Umjetnost za društvene promjene/Art for Social Changes, koja nudi temeljan i bogato ilustrovan uvid u rad poznate hrvatske vizuelne umetnice. Izdanje obuhvata izbor od dvanaest međunarodnih projekata Andreje Kulunčić, nastalih u periodu 2000‒2013.

Andreja Kulundcic

Andreja Kulunčić svojim radom teži da kritički osvetli bolne tačke savremenog društva i podstakne publiku da zauzme aktivan stav prema okruženju u kom živi. Njeni projekti dokumentovani u ovoj knjizi predstavljeni su u Cirihu, Zagrebu, Napulju, Luksemburgu, Ljubljani i Beogradu, a osvetljavaju teme kao što su: položaj imigranata u EU, uključujući i bosanske radnike u Sloveniji, netolerancija prema Romima, Kinezima i homoseksualcima u hrvatskom društvu, maloletnička trudnoća, prostitucija, zagađenje, štrajkovi radnika u bivšim socijalističkim preduzećima, stigmatizacija duševno obolelih i depresivnih ljudi. Ironiju i humor autorka koristi kao efektan instrument društvene kritike, a radovi često preuzimaju formu reklamnih slogana, oglasa i bilborda, ponekad se seleći i na same ulice.

„Ono što mene opsesivno zanima jest kako pojedinac društvene promjene rješava sa sobom, sa svojom obitelji, sa svojim susjedima, sa svojom užom i širom zajednicom. Svi moji radovi se na kraju vraćaju pojedincu“, kaže Andreja Kulunčić.

Za vizuelni identitet knjige pobrinuo se Dejan Dragosavac Ruta, a u uvodnom eseju Irena Bekić ocrtava poetičku i filozofsku platformu na koju se umetnica oslanja.

Andreja Kulunčić je hrvatska vizualna umetnica rođena 1968. u Subotici. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek vajarstvo, a potom nastavila studije na Akademiji likovnih umetnosti u Budimpešti. Od 2009. radi kao docentkinja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od hrvatskih umetnica jedna je od najprisutnijih na međunarodnoj sceni.

http://www.andreja.org/book.pdf

http://pogledaj.to/art/umjetnost-za-drustvene-promjene/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s