Foto-konkurs „Pod istim krovom“ o životu Roma u Srbiji

Organizacija Civil Rights Defenders raspisala je konkurs za najbolje fotografije o životu Roma u Srbiji. Dvanaest najuspelijih fotografija po izboru žirija, koji će činiti istaknuti umetnici i aktivisti za zaštitu ljudskih prava, biće odštampane u specijalnom kalendaru za 2014. godinu i postavljene na izložbama u Nišu i Beogradu. Tri najbolje ocenjene fotografije naći će se i na bilbordima u Nišu i Beogradu, koje je za potrebe konkursa ustupila kompanija „Alma Quattro“.

CRD_Logo2

Uz LGBT zajednicu, Romi se smatraju najdiskriminisanijom i najugroženijom zajednicom u Srbiji. Procenjuje se da u Srbiji živi oko 400.000 pripadnika romske zajednice, od čega čak polovina u izuzetno teškim uslovima, bez pristupa osnovnim resursima potrebnim za život. Prema istraživanju Centra za slobodne izbore i demokratiju, čak 38 odsto građana Srbije smatra da su Romi najviše diskriminisana grupa u Srbiji. Međutim, po istom istraživanju, 53 odsto populacije ne bi prihvatilo da im pripadnik romske zajednice bude član porodice, 25,9 odsto ne bi prihvatilo Roma kao nastavnika, a 28,2 odsto kao predstavnika države.

Fotokonkurs o životu Roma u Srbiji deo je projekta „Povećanje vidljivosti diskriminisanih grupa u Srbiji“, i realizuje se uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju. Prema rečima Gorana Miletića, programskog direktora organizacije Civil Rights Defenders za Zapadni Balkan, suština projekta sadržana je u nazivu konkursa – „Pod istim krovom“ ‒ čija je poruka da svi mi delimo zajedničku budućnost i sudbinu u Srbiji, bez obzira na nacionalno i etničko poreklo.

Konkurs je otvoren do 2. decembra 2013. godine, a pravo učešća imaju sva lica s teritorije Republike Srbije. Fotografije koje učesnici šalju moraju biti autorske, a jedna osoba može da konkuriše s neograničenim brojem radova (iako samo jedan može biti izabran u najboljih dvanaest). Fotografije treba da budu u JPG formatu, minimum 600px širine, ne veće od 5MB, a šalju se elektronskim putem, na imejl adrese konkurs@civilrightsdefenders.org i podistimkrovom@civilrightsdefenders.org. Fotografije koje sadrže scene nasilja ili su uvredljive po verskoj, nacionalnoj i drugim osnovama neće ući u razmatranje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s