Epizoda u životu berača željeza

Potresna dokumentarna drama Epizoda u životu berača željeza (Bosna i Hercegovina, Francuska, Slovenija, 2013) scenariste i reditelja Danisa Tanovića predstavlja rekonstrukciju stvarnog događaja iz života jedne porodice bosanskih Roma. Nazifovoj trudnoj supruzi Senadi je 2011. bio uskraćen preko potreban tretman u bolnici jer nije imala zdravstveno osiguranje, iako je prethodno utvrđeno da je beba umrla, a da njoj preti sepsa ukoliko je hitno ne operišu. U filmu glume naturščici, odnosno Nazif Alimanović, Senada Alimanović i njihova deca.

Film je za samo 35.000 KM (17.000 eura) realizovan u produkciji kuća iz BiH, Slovenije i Francuske. Premijerno je prikazan u takmičarskom programu Berlinskog filmskog festivala, i osvojio je dva Srebrna medveda: za film i za najboljeg glumca, kao i nagradu ekumenskog žirija. Epizoda u životu berača željeza odabrana je da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na dodeli Oskara 2014. godine.

epizoda u zivotu beraca zeljeza

Danis Tanović je bosanskohercegovački reditelj i scenarista, najpoznatiji po filmu „Ničija zemlja“, koji je 2001. godine dobio Oskara za najbolji strani film, kao i po ostvarenju „Cirkus Kolumbija“ po romanu Ivice Đikića, s Mikijem Manojlovićem i Mirom Furlan u glavnim ulogama. Jedan je od osnivača multietničke liberalne partije Naša stranka.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s