Doku-drama SEDAM na regionalnoj turneji

SEDAM je dokumentarna drama zasnovana na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena, koje dolaze iz raznih evopskih i svetskih zemalja. Trenutno je u toku turneja scenskih čitanja ove drame u zemljama zapadnog Balkana: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji i Srbiji. 

 
Nakon izvođenja u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, scensko čitanje ove drame biće upriličeno 22. novembra u maloj sali Doma Narodne skupštine u Beogradu, dan kasnije u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, potom 25. novembra na sceni Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház), 28. novembra u Kulturnom centru Novog Pazara, i 2. decembra u Narodnom pozorištu u Nišu.

Životne priče koje su aktivistkinje za prava žena podelile sa publikom govore o teškoćama sa kojima su se nosile zbog odluke da se suprotstave društvenim normama. Iako su one iz Rusije (Marina Pisklakova-Parker), Pakistana (Mukhtar Mai), Nigerije (Hafsat Abiola), Severne Irske (Inez Mekormak), Avganistana (Ferida Azizi), Gvatemale (Anabela de Leon) i Kambodže (Mu Sokua), njihova iskustva su odjek univerzalnih problema sa kojima se bore žene širom sveta, a njihova borba veliki izvor inspiracije.

sedam1

Scensko čitanje dramskog teksta SEDAM osmislila je i producirala dramska spisateljica, glumica i producentkinja, Heda Krauc Šegren (Hedda Krausz Sjögren). Svako čitanje izvodi jedinstven ansambl glumica, političarki, aktivistkinja i novinarki, odabranih zbog njihove posvećenosti ljudskim pravima. Predstava je do sada izvedena u više od 20 zemalja, videlo ju je preko 20.000 ljudi, a u njoj učestvovalo oko 500 javnih ličnosti.

 
Pored scenskog čitanja, projekat SEDAM obuhvata i edukativne sadržaje namenjene srednjoškolcima i srednjoškolkama, a koji u fokusu imaju borbu za promociju i zaštitu prava žena. Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je jedan od organizatora ovog projekta u Srbiji, u saradnji sa Civil Rights Defenders i Hedda Production AB, istakla je i potrebu za uvođenjem obrazovanja o seksualnosti i rodnim ulogama u školski sistem.

Regionalnu turneju SEDAM 2013 podržao je Švedski institut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s