Angažovani filmovi na Festivalu autorskog filma

Na 19. Festivalu autorskog filma u Beogradu tradicionalno će biti prikazana najbolja ostvarenja umetničkog filma iz celog sveta i favoriti prestižnih svetskih festivala, među kojima ove godine ima i dosta igranih i dokumentarnih ostvarenja koja se na angažovan način bave svetom u kome živimo.

faf logo1

Festival svečano otvara italijansko ostvarenje „Sveti GRA“ reditelja Đanfranka Rozija, prvi dokumentarac koji je osvojio „Zlatnog lava“ u Veneciji. Ovaj film pripoveda o autoputu GRA (Grande Raccordo Annulare) koji okružuje Rim, i ljudima koji žive u njegovom depresivnom i nehumanom okruženju.

Sa nagradama iz Kana i Osla stiže film „Prošlost“, novo ostvarenje iranskog reditelja Ašgara Farhadija, dobitnika „Oskara“ i „Zlatnog medveda“ za „Razvod: Nader i Simin“. Intimnu priču o  bračnom kolapsu Farhadi smešta u socioekonomski kontekst doseljeničke zajednice koja se bori da preživi u stranoj zemlji.

Festival autorskog filma tradicionalno domaću publiku upoznaje sa dobitnicima „Zlatne kamere“ u Kanu,  najboljim rediteljima – debitantima. Ove godine to priznanje pripalo je Antoniju Čenu za film „Ilo Ilo“, koji govori o uticaju finansijske krize na jednu singapursku porodicu.

Dobitnik „Zlatnog lava“ Đangke Đa zastupljen je sa filmom „Dodir greha“, nagrađenim u Kanu za najbolji scenario. „Dodir greha“ istražuje ekstremne posledice korupcije, pohlepe i bednih uslova života i rada, sa kojima se danas suočava Kina, ali i ceo svet.

Meksički reditelj Amat Eskalante nagrađen je u Kanu za režiju. Njegov film „Heli“ je priča o društvu u kom caruju endemsko nasilje i institucionalizovana korupcija.

Publika FAF-a imaće priliku da vidi i dva najzapaženija filma iz regiona: „Obrana i zaštita“ Boba Jelčića (sedam „Zlatnih arena“ u Puli, „Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca, Nagrada „Bauer“ u Motovunu) kroz priču o dva prijatelja, Hrvatu i Bošnjaku, govori o  Mostaru kao gradu koji i dalje nosi pečat etničkih podela, dok je oskarovac Denis Tanović u dokumentarnom filmu „Epizoda u životu berača željeza“ obradio istinitu priču iz života jedne porodice bosanskih Roma (Gran pri u Berlinu, „Srebrni medved“ za najboljeg glumca i nagrada Ekumenskog žirija)

Program „Autori predstavljaju“ dovodi u Beograd filmove bosanskohercegovačke angažovane umetnice Šejle Kamerić, kao i dokumentarac „Lud za tobom“ Danila Marunovića iz Crne Gore, koji prati živote stanovnika u jednoj mentalnoj ustanovi.

Festival se održava u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Domu kulture Studentski grad i bioskopu „Fontana“.

www.faf.rs

www.facebook.com/festivalautorskogfilma

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s