SEKSUALNOST CIGANA: Protiv arhetipa neukrotivosti

Rekonstrukcija Ženski fond priredila je ove jeseni knjigu Seksualnost Cigana, zbirku raznovrsnih tekstova koji obuhvataju lične ispovesti, opsežna sociološka istraživanja i prikaze iz oblasti kulturoloških studija na temu seksualnosti, a autori su romske i neromske nacionalnosti.

seksualnost cigana

Priređivač Džad Nirenberg dao je alumnistkinjama ženskih i rodnih studija u Beogradu i Novom Sadu besplatna prava na prevod, s ciljem da osvetli autentično žensko iskustvo unutar romske zajednice. Želeći da ospori okoštale društvene stereotipe o romskoj „nesputanoj strastvenosti“, knjiga Seksualnost Cigana nudi različite vizure namenjene širokoj čitalačkoj publici, bez obzira na stepen obrazovanja i nacionalnost. Autori i autorke tekstova otvaraju tabu teme iz perspektive dvostruko potlačenih (Romkinje trpe kako nacionalnu tako i rodnu diskriminaciju), omogućavajući time da se čuje glas žena autsajderki.

Dragocenost ove knjige leži u tome što se poreklo i priroda predrasuda sagledavaju iz romske perspektive, opisuje se kako se one prenose u društvu i posledica koje imaju na uobličenje romskog rodnog identiteta. Lična iskustva izneta u ovoj knjizi svedoče između ostalog i o tome da Romi u svom okruženju često preslikavaju iste modele diskriminacije kakve sami trpe od većinske zajednice.

Uz tekstove priređivača, tu su i radovi istaknutih teoretičara i teoretičarki, aktivista i boraca za ljudska prava (kulturna antropološkinja Carol Miller, dr Anne-Marie Codur, operska pevačica i istraživačica Harvardskog centra za proučavanje stanovništva i razvoja, Ištvan Forgač, romski aktivista u Fondu za otvoreno društvo, Maria Varga Overlock, novinarka Centra za nezavisno novinarstvo, Bil Bila, osnivač Centra romske zajednice u Torontu i mnogi drugi), prevedeni s engleskog, francuskog, mađarskog, rumunskog i romskog jezika.

Seksualnost Cigana je i prva knjiga koja povezuje politike identiteta, seksualnosti i reproduktivnog zdravlja Romkinja sa širim evropskim i kulturnim kontekstom. Autori dovode u vezu arhetipe romske „neukrotivosti“ s kulturnim nasleđem čitave zapadnoevropske misli, težeći da s romskih žena uklone stigmu žrtve ili problema koji treba rešiti, i omoguće humaniji pogled na čitavu romsku zajednicu. Iako se ne oslanja na specifično srpski lokalni kontekst, urednica Rekonstrukcije Slavica Stojanović ističe važnost ove knjige i za građenje srpskog diskursa o Romima.

Izdanje se može slobodno preuzeti na stranici: http://rwfund.org/sites/default/files/Seksualnost_Cigana.pdf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s