Projekat GRUBB

Projekat GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats) pokrenula je 2006. godine organizacija GRUBB FORWARD iz Velike Britanije, s ciljem da kroz kreativni angažman mladih Roma u Srbiji oni postanu vidljiviji u društvu, da se podstakne njihovo dalje umetničko zalaganje i omogući im se ravnopravan pristup javnom životu. Unutar ove inicijative oformljena je i GRUBB škola, čija je glavna misija da talentovane mladiće i devojke romske nacionalnosti starosti do osamnaest godina osposobi za jednak pristup akademskim institucijama, ojača njihovo samopouzdanje i proširi im obrazovne mogućnosti, naročito na polju umetničke produkcije. Prva škola osnovana je u Nišu, a nakon velikog uspeha polaznika ideja je proširena na Beograd i Novi Sad. Uz redovno pohađanje zvanične nastave, polaznici Grubb škole se podstiču da kroz spontani umetnički izraz aktivno kritički promišljaju i neguju vrednosti romske tradicije. Inspirisani originalnim izrazom ovih mladih ljudi, inicijativi se ubrzo priljučuju i mnogi internacionalni umetnici, što nakon trogodišnje saradnje dovodi do stvaranja GRUBB SHOW-a, jedinstvenog performansa ovakve vrste, čija je energija prepoznata na nastupima širom sveta.

ALL GRUBB© Frédérique Ménard-Aubin-214

Samo godinu dana od osnivanja, GRUBB mjuzikl se uspešno predstavio na EXIT festivalu 2007. godine. Usledile su serije nastupa po Srbiji (Niš, Sopot, festival uličnog aktivizma VREVA), a ova jedinstvena ekipa imala je prilike da svoj talenat pokaže i publici u Kanadi i Njujorku. Kombinujući tradicionalne ritmove romske muzike s elementima ulične hip-hop kulture, učesnici mjuzikla progovaraju na opšte teme koje mlade dotiču bez obzira na međusobne razlike: ljubav, prijateljstvo, svakodnevne adolescentske zgode i nezgode predočene su publici u živom spoju plesa, glume i muzike. U GRUBB performansima bitno mesto zauzimaju i problemi društvenih predrasuda, s kojima su romski mladići i devojke svakodnevno suočeni. Na taj način ovaj projekat efektno i originalno naglašava osetljivost bivanja na margini, te osvetljava svu složenost mladalačkog života društveno ugroženih grupa.

Kao kruna njihovog zajedničkog napora nedavno je u okviru izdavačke kuće Albion Books objavljena i knjiga GRUBB, prvo i jedinstveno delo koje su u potpunosti sačinili mladi romski umetnici. Talentovani pisci i fotografi koji su realizovali ovu knjigu dokazuju da rušenje oštrih granica između aktivizma i umetnosti, „visoke“ i „niske“ kulture jeste i korak ka brisanju bolnih granica između „nas“ i „njih“, što su imali prilike da pokažu i na nedavno održanom Pesničenju, gde su predstavili svoj „REPertoar“.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s