Pravo ljudski filmski festival, Sarajevo

Osmi festival angažovanog filma Pravo ljudski održava se u Sarajevu od 13. do 18. novembra, a na njemu će biti prikazano ukupno sedamdeset filmova različitih žanrova iz celog sveta. Cilj festivala je da se osvesti značaj umetničkog i društvenog aktivizma, i skrene pažnje na goruće probleme današnjice. Zumiraj prava je specijalni program za mlade, osmišljen kao kreativni dodatak formalnom školskom obrazovanju koji bi trebalo da doprinese jačanju svesti o ljudskim pravima u školama.

pravo ljudski2

Publika na festivalu nije samo pasivni učesnik programa, već je glavna ideja organizatora da svojim aktivnostima utiče da se pokrenu diskusije i podiže građanska svest. Ideja je da filmska umetnost usmeri svoju moć na borbu protiv svih oblika diskriminacije, ka senzibilisanju publike za probleme koji se tiču svih nas, te da podstakne aktivno promišljanje i suštinski angažman kako u javnom prostoru, tako i u svakodnevnom životu.

Poseban akcenat stavljen je na mlade, jer se kroz konkurse za fotografije i program Zumiraj prava kreativni mladići i devojke ohrabruju i podstiču da predstave svoju viziju društvenih problema i usmere umetničke napore ka njihovom daljem rešavanju. Žiri, koji čine mladi kreativci, svake godine bira najbolji film u kategoriji za mlade, a ove godine se bira i najbolja dokumentarna fotografija u okviru programa Zumiraj prava.

Ulaz na sve projekcije festivala je besplatan, a filmovi će se prikazivati u sarajevskim bioskopima Kino Meeting Point, SARTR i Art Kino Kiterion.

Sve informacije posetioci mogu pogledati na sajtu www.pravoljudski.org ili fb stranici

https://www.facebook.com/PravoLjudskiFilmFestival#!/PravoLjudskiFilmFestival.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s