Teatar “Kostolanji Deže” u Subotici (Dezső Kosztolanyi Szinhaz)

Nakon niza priznanja u Srbiji i inostrantvu, subotičko pozorište na mađarskom jeziku Kostolanji Deže (Dezső Kosztolanyi Szinhaz) odnedavno je i dvostruki laureat pozorišnog festivala JoakimInterFest u Kragujevcu. Ukoliko do sada niste čuli za njih, evo prilike da se upoznate sa radom jedne od najuzbudljivijh pozorišnih trupa u Srbiji.

deze kostolanji1

Pozorište Kostolanji Deže osnovano je 1994. godine, a 2006. je počelo sa radom u sopstvenoj sali, u kamernom prostoru Harambašićeve ulice broj 4 u Subotici. Predstave se izvode na mađarskom jeziku sa srpskim titlom, a bave se spektrom angažovanih tema među kojima dominiraju iskustvo vojvođanskih Mađara tokom rata i raspada Jugoslavije, protest protiv nacionalizma i malograđanskog poimanja sveta, psihologija mase,  nasilje i homofobija, narkomanija, suživot različitih nacionalnih zajednica u Vojvodini, neokolonijalistički odnos EU spram siromašnih evropskih zemalja…

Predstave uključuju elemente fizičkog i dokumentarnog teatra, a baziraju se na  tekstovima Bertolda Brehta, Rajnera Vernera Fasbindera, Danila Kiša, Janoša Siverija, Viljema Šekspira, Ota Tolnaija, Kristofera Djuranga, Albera Kamija…

Ansambl predvodi reditelj Andraš Urban, a u glumačkoj ekipi su Marta Bereš, Arpad Mesaroš, Andrea Erdelj, Gabor Mesaroš, Kinga Mezei, Imre Elek-Mikeš i drugi.

Godine 2006. pozorište Kostolanji Deže je pokrenulo i projekat Desireov tramvaj, ciklus umetničkih programa koji traje kroz čitavu sezonu, a potom i međunarodni festival savremenog pozorišta Desire Central Station, koji se održava u novembru.

Predstave teatra Kostolanji Deže nagrađene su na mnogim festivalima, među kojima su Sterijino pozorje (Urbi et Orbi, Terapija, Sardinija), festival Infant u Novom Sadu (Brecht – Hardcore Machine), Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine (The Beach), festival POSzt u Pečuju (Urbi et Orbi), Smotra alternativnih pozorišta u Budimpešti, Festival internacionalnog alternativnog teatra u Podgorici (Grad demona) i JoakimInterFest-u u Kragujevcu (Sam đavo).

Web: www.kosztolanyi.org/SR

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s