Počinje deveta Slobodna zona!

I ove godine, deveti put, festival Slobodna zona obradovaće ljubitelje angažovanog filma novim ostvarenjima. Festival će trajati od 7. do 13.novembra u Dvorani Kulturnog Centra i Domu Omladine Beograda, a pored bogatog filmskog programa organizatori su pripremili i seriju Noćnih razgovora, specijalni program Izvan zidova posvećen pitanju LGBT populacije, kao i standardne aktivnosti u okviru Slobodne zone Junior namenjene profesorima i učenicima osnovnih i srednjih škola.

Iz bogatog repertoara organizatori posebno izdvajaju ostvarenje rediteljke Sofi Fajns Perverznjakov vodič kroz ideologiju, u kom kontroverzni filozofski superstar današnjice, Slavoj Žižek, na provokativni način tumači holivudske blokbastere proničući u skrivene ideološke poruke koje šalju. Ovaj film će ujedno i otvoriti festival. Pored toga, festival nastavlja sa tradicijom oglašavanja društveno marginalizovanih i „problematičnih“ pojava u sistemu – film Short term 12 prati priču o nadzornici doma za maloletne delikvente, ruski dokumentarac Sutra, prikazaće mogućnosti delovanja kroz subverzivni umetnički aktivizam, tu je i film Salma o mladoj Muslimaki kojoj porodica brani pravo na obrazovanje i drži je zatočenom u kući 25 godina, dirljivo ostvarenje Bolesni sjebani ljudi Jurija Rečinskog o mladim beskućnicima zavisnicima od droge koji su uspeli da prevaziđu svoju traumatičnu prošlost (ovaj film ujedno je i nagrađen na Sarajevo Film Festivalu). Sve ovo samo je deo sjajnog filmskog programa koji čeka građane i građanke Beograda u toku festivala. Povodom programa Izvan zidova organizatori su pripremili nagrađivani film Stranac sa jezera i francusko ostvarenje Žores o istoimenoj pariskoj četvrti.

slobodna zona1

Ovogodišnji festival posetiće i gosti iz Marseja i podeliti svoja iskustva sa FID Marseja, prestižnog festivala dokumentarnog filma, a svoj filmski izbor publici će prikazati i gosti iz prizrenskog Dokufesta. Diskusije na temu filmova sa večernjih projekcija uz zanimljive goste na Noćnim razgovorima i ove godine vodiće Ivan Milenković, te se publika poziva da prisustvuje i aktivno učestvuje i u ovom delu programa. Zbog konflikta koji su provocirali burni događaji u Kuturnom Centru Novog Sada, Slobodna zona odlučila je da novosadski deo svojeg programa preseli u Muzej savremene umetnosti Vojvodine, gde će publika moći da uživa u ovim filmovima od 11. do 13. novembra.

Više o festivalu i ceo program na adresi: www.freezonebelgrade.org

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s