ODBRANA UTOPIJE: Poznati strip autori odgovaraju na društvene teme

Renomirani srpski strip autori Zoran Janjetov, Željko Pahek, Rajko Milošević Gera, Aleksandar Zograf, Ivica Stevanović, Lazar Bodroža i Boris Stanić, od septembra se bave angažovanim stripom na poziv organizacije Anonymous said:. Projekat pod nazivom Odbrana utopije realizuje se u saradnji sa dnevnim listom Danas i Muzejem primenjene umetnosti.

odbrana utopije - ivica stevanovic

Projekat podrazumeva realizaciju sedam strip ostvarenja, koja, počev od vikenda 14/15. septembra, na svake dve nedelje izlaze kao poseban dodatak u vikend izdanju dnevnog lista Danas.  Uporedo se u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu gradi izložbena postavka, koja prati ritam objavljivanja stripova, i organizuju tribine o navedenim temama, koje vodi pozorišni reditelj i kritičar Zlatko Paković. Naposletku, svi strip radovi biće sabrani u publikaciji na engleskom jeziku, koja će biti objavljena krajem decembra.

Prema rečima organizatora, utopija predstavlja humanu dimenziju svake civilizacije i kulture, preduslov preporoda ustanova i ljudi, dok se u atmosferi neoliberalnog kapitalizma osporavaju sve akcije usmerene prema pravednijem društvu. Zbog toga su strip autorima predložene sledeće teme: društvena nejednakost, solidarnost, istorijski revizionizam u okviru antifašističke borbe, klasa produktivnih radnika, obrazovanje, učešće u emancipatorskoj viziji evropejstva i građanska odgovornost.

 

Projekat je finansijski podržao Fond za otvoreno društvo.

 

Više o projektu na: www.anonymoussaid.org

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s